A la ladyfesta en xandall: reflexions de Ladyfest Barcelona després de la Ladyfesta d’Hivern

Des del col·lectiu Ladyfest ens agradaria donar les gràcies a totes les persones que vau venir el divendres 18 de desembre a donar suport a la iniciativa Ladyfesta d’hivern, a Shook Down i a Pin & Pon Dj ‘s pel seu suport al Ladyfest Barcelona i la seva complicitat a l’hora d’accedir als espais, al Grup Almodobar per cedir gratuïtament la sala Almo2bar per als concerts, i sobretot a les artistes: Lucius Works Here, toilettes, Pentina’t Lula i les Sueques. Va ser tot un èxit. Esperem que ho passéssiu fetén i tornar-vos a veure en la propera festa o acció.

Dit això, CONDEMNEM ROTUNDAMENT l’actitud de part del personal de la sala La Continental envers algunxs de lxs nostrxs companyxs, concretament un grup de noixs que van venir a gaudir de la festa i a lxs que no volien deixar entrar per “anar amb xandall”, en el que semblava un argument-excusa davant d’una estètica que els va deixar fora de joc. Després d’una forta discussió amb l’equip de la sala i la intervenció de més personal del Grup Almodobar, finalment van poder entrar, però el mal ja estava fet.

Considerem intolerable i simptomàtic d’un sistema violentament patriarcal que l’aparença i la vestimenta siguin barreres d’entrada a qualsevol espai, però encara més a un que pretén reinventar-se com a espai alternatiu i promoure una imatge fal·laçment compromesa amb una punxada feminista. Si, com asseguren, el Grup Almodobar no té com a política establir aquestes barreres d’entrada, tampoc hauria de permetre que es donin aquestes situacions.

El nostre suport a Pin & Pon DJs (aliens a la sala més enllà de la seva tasca de programació de DJs) en el seu intent de reinvenció d’aquest espai, que tot i això de moment sembla no estar donant els fruits esperats. No és tasca fàcil: es tracta de canviar actituds i hàbits enrocats en el sistema capitalista heteropatriarcal. Sabem que de vegades això és possible, però és un treball de deconstrucció que no s’aconsegueix de la nit al dia.

Ens sembla fonamental visibilitzar que aquests conflictes existeixen, perquè sinó difícilment es podran solucionar.

Ens oposem també al possible ús oportunista de les nostres festes per omplir sales, caixes i penjar-se medalles ladyfriendly. El post de Facebook de La Continental n’és exemple: sembla que nombrar-nos és rendible, sempre que no sortim a la foto (cosa que tampoc ens fa especial il·lusió), en tota la nostra diversitat. Ens agradaria que en els espais que ocupem no se’ns toleri malgrat el que som, sinó que se’ns abraci pel que som i així ballar juntxs la festa de la revolució.

A més, durant la festa es van produir agressions sexistes i lesbòfobes, aquesta vegada per part del públic de La Continental, que no volem deixar de visibilitzar i condemnar.

Per la part que ens toca, volem i considerem que és el nostre deure fer autocrítica: vam crear un protocol que no vam poder activar quan va ser necessari. També va fallar la prevenció i els termes de negociació amb la sala i el personal. Demanem disculpes a les companyes que van comfiar en nosaltres.

Revisarem el nostre protocol i actuarem en conseqüència perquè els espais als quals accedim siguin, amb la complicitat de totxs, més segurs i disfrutables.

VISCA EL XANDALL, XANDALL 4EVAH!

/////////////////////////////////////////////////////////

En la ladyfiesta en chándal: reflexiones de Ladyfest Barcelona tras la Ladyfiesta de Invierno

Desde el colectivo Ladyfest nos gustaría dar las gracias a todas las personas que vinisteis el viernes 18 de diciembre a apoyar la iniciativa Ladyfiesta de Invierno, a Shook Down y a Pin&Pon Dj’s por su apoyo al Ladyfest Barcelona y su complicidad a la hora de acceder a los espacios, al Grupo Almodobar por ceder gratuitamente la sala Almo2bar para los conciertos, y sobre todo a las artistas: Lucius Works Here, Toilettes, Pentina’t Lula y Les Sueques. Fue todo un éxito. Esperamos que lo hayáis pasado fetén y volveros a ver en nuestro próximo baile o acción.  

Dicho esto, CONDENAMOS ROTUNDAMENTE la actitud de parte del personal de la sala La Continental para con algunxs de nuestrxs compañerxs, concretamente un grupo de chicxs que vinieron a disfrutar de la fiesta y a lxs que no querían dejar entrar por “ir en chándal”, en lo que parecía un argumento-excusa ante una estética que les dejó fuera de juego. Tras una fuerte discusión con el equipo de la sala y la intervención de más personal del Grupo Almodobar, finalmente pudieron entrar, pero el daño ya estaba hecho.

Nos parece intolerable y sintomático de un sistema violentamente patriarcal que la apariencia y vestimenta sean barreras de entrada a cualquier espacio, pero mucho más a uno que intenta reinventarse como espacio alternativo y promover una imagen falazmente comprometida con una pinchada feminista. Si, como aseguran, el Grupo Almodobar no tiene como política establecer estas barreras de entrada, tampoco debería permitir que se den estas situaciones.

Nuestro apoyo a Pin & Pon DJs (ajenos a la sala más allá de su tarea de programación de DJs) en su intento de reinvención de este espacio, que sin embargo de momento parece no estar dando los frutos esperados. No es tarea fácil: se trata de cambiar actitudes y hábitos enquistados en el sistema capitalista heteropatriarcal. Sabemos que a veces esto es posible, pero es un trabajo de deconstrucción que no se consigue de la noche a la mañana.

Nos parece fundamental visibilizar que estos conflictos existen, porque sino difícilmente se podrán solucionar.

Nos oponemos también al posible uso oportunista de nuestras fiestas para llenar salas, cajas y colgarse medallas ladyfriendly. El post de Facebook de La Continental es un ejemplo de que nombrarnos parece rentable siempre que no salgamos en la foto (cosa que tampoco nos hace especial ilusión) con toda nuestra diversidad. Nos gustaría que en los espacios que ocupamos no se nos tolere a pesar de cómo somos, sino que se nos abrace por lo que somos y así bailar juntxs la fiesta de la revolución.

Además, durante la fiesta se produjeron agresiones sexistas y lesbófobas, ésta vez por parte del público de La Continental, que no queremos dejar de visibilizar y condenar.

Por la parte que nos toca, queremos y debemos hacer autocrítica: creamos un protocolo que no pudimos activar cuando fue necesario. También falló la prevención y los términos de negociación con la sala y su personal. Pedimos disculpas a lxs compañerxs afectadas.

Revisaremos nuestro protocolo y actuaremos en consecuencia para que los espacios a los que accedemos sean, junto la complicidad de todxs, más seguros y disfrutables.

¡VIVA EL CHÁNDAL, CHÁNDAL 4EVAH!

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s